CiU s'ha abstingut en la convalidació del reial decret llei de reforma del mercat laboral i la seva tramitació com a projecte de llei, ja que defensem que és necessària una reforma i així ho hem reclamat de forma reiterada. No obstant això, considerem que la proposta del Govern esapanyol és insuficient i incompleta i no possibilita la transformació del mercat de treball cap a un model més eficient per a les empreses i més just per als treballadors. Aquesta reforma laboral no suposa una revolució del model laboral i no possibilita acostar el nostre mecat de treball al model europeu.
CiU aspira a un model de treball que s'assembli als mercats de treball d'Europa. Fonamentat en un sistema de relacions adaptat a les necessitats de les empreses, que faciliti l'entrada i sortida del treball, que doni més flexibilitat i seguretat a les relacions laborals, que estimuli la contractació estable, que faci un ús adequat de la contractació temporal, que generi més confiança a les empreses a l'hora de contractar i que sigui capaç d'evitar que l'ajust empresarial per les situacions de crisi vingui per la via de l'acomidament.
CiU posa de manifest que la votació d'ahir només és el punt de partida de la reforma laboral. En aquest sentit, CiU decidirà la seva posició final en funció del resultat de la tramitació com a projecte de llei i de la capacitat d'incorporar aquelles propostes que permetin generar confiança, seguretat i més oportunitat de generar ocupació. CiU considera que una bona sortida de la crisi exigeix una millor reforma laboral que la que el Govern espanyol va portar ahir al Congrés per la seva convalidació.
CiU ha vingut reclamant una reforma del mercat laboral des de la passada legislatura. En aquest sentit, creiem que les mesures presentades pel Govern espanyol arriben tard. Probablement, si s'hagués fet quan calia, en una època de bonança econòmica, avui la taxa d'atur seria menor i tindriem més perspectives de superar la crisi.
Si el Govern espanyol finalment ha decidit tirar endavant la reforma laboral ha estat per la pressió de les institucions internacionals i els mercats. Durant molt de temps, Zapatero s'hi va negar, i sense anar més lluny, en el debat de politica general de l'any passat, la Moncloa va vetar una proposta de resolució signada per CiU i pel PSOE en què es plantajava aquesta qüestió. S'ha perdut molt de temps per culpa de prejudicis ideològics i fruit de càlculs tacticistes.
Cal lamentar que la reforma laboral es tira endavant després del fracàs del diàleg social, durant el qual s'ha produït un absentisme governamental. Per contra, cal assenyalar que les millors modificacions del mercat laboral sempre han estat les que han nascut de l'acord social.
Durant la tramitació com a projecte de llei, CiU plantejarà esmenes per incorporar mesures específiques per aconseguir una reforma laboral que sigui realment útil:
1. Més flexibilitat interna per a les empreses. Cal establir més facilitats per adaptar les condicions laborals de l'empresa en funció de la seva situació.
2. La reforma de la negociació col.lectiva, que permeti una millor adaptació a les petites i mitjanes empreses (pimes) i una major vinculació dels salaris amb la productivitat.
3. Major vinculació de les polítiques actives i les passives, per tal que el període que una persona pugui passar a l'atur serveixi per millorar la seva qualificació professional, adaptar-se als nous requeriments de l'economia i incrementar les perspectives d'aconseguir reincorporar-se ràpidament al mercat de treball.
4. Millora del sistema de formació per l'ocupació, principalment en dos eixos: més recursos gestionats directament per les Comunitats Autònomes (actualment l'Estat gestiona aproximadament un 50% dels recursos) i una gestió més flexible, per tal que la Generalitat pugui dissenyar les polítiques de formació continua i ocupacional que realment siguin necessàries a Catalunya.
5. Suport a l'emprenedoria, que incorpori mesures per facilitar que persones que avui estan a l'atur creïn la seva pròpia feina, tot iniciant una activitat empresarial que, alhora, pugui crear nous llocs de treball.
6. Mesures per reduir l'abstentisme fraudulent i el cost associat que això comporta.
7. Millora en la regulació dels contractes a temps parcial, com a modalitat contractual que afavoreixi la incorporació al mercat de treball dels joves i persones amb càrregues familiars.
CiU considera que l'actual proposta és continuista respecte a reformes posades en marxa des de l'any 1994, però introdueix canvis que van en la bona direcció i recull propostes formulades per Convergència i Unió en els darrers anys. Alguns aspectes positius:
1.- Modifica les causes per justificar els acomiadaments col.lectius (expedients de regulació d'ocupació) i per causes objectives fonamentades per causes econòmiques. Aquesta modificació otorga més seguretat a l'empresari a l'hora de contractar de forma indefinida, ja que permet donar certesa al cost de l'acomiadament quan la situació econòmica és negativa per l'empresa, reduint també els recursos judicials.
2.- Facilita la contractació indefinida i la transformació de contractes temporals a indefinits, principalment per les següents mesures:
- Impuls a la contractació indefinida mitjançant la generalització dels contractes de foment de l'ocupació, amb aplicació d'una indemnització de 33 dies (en cas que l'acomiadament per causes objectives sigui reconegut com a improcedent).
- Incrementa el cost de l'acomiadament en els contractes temporals fins els 12 dies per any (4 dies més que actualment, començant l'any 2012 i aplicant-se de forma gradual fins l'any 2015).
- El Fons de Garantia Salarial (FOGASA) finançarà una part de les indemnitzacions en acomiadaments per causes econòmiques, amb el pagament de 8 dies per any, en els nous contractes subscrits a partir de l'entrada en vigor de la Llei i sempre que la relació laboral hagi durat més d'un any.
- El compromís de regular, en el termini d'un any, un fons de capitalització per als treballadors mantingut al llarg de la seva vida laboral (adaptació del model austríac). Els fons estarà operatiu a partir de l'1 de gener de 2012 i no suposarà un increment de costos a les empreses.
3.- Amplia les opcions de les empreses per adaptar-se a les circumstàncies econòmiques amb mesures alternatives a l'acomiadament de treballadors. En aquest sentit, el Reial Decret Llei:
- Facilita que les empreses puguin optar pels Expedients de Regulació d'Ocupació temporals i de reducció de jornada, abans que per l'acomiadament dels treballadors.
- Impulsa mesures de flexibilitat interna negociada, que permet la modificació de les condicions pactades en el conveni col.lectiu quan aquestes permetin millorar la situació de l'empresa (les anomenades "claúsules de despenjament"), com les condicions salarials, la mobilitat geogràfica i l'organització del treball (jornada de treball, horaris i torns de treball).
4.- Incorpora noves mesures destinades als col.lectius amb més dificultats de trobar ocupació, com són els joves i els majors de 45 anys, mentre que manté altres bonificacions a col.lectius amb especials dificultats d'inserció, com les persones amb discapacitat. En aquest sentit, el Reial Decret Llei:
- Concentra les bonificacions en l'atur dels joves i els majors de 45 anys.
- Amplia la base de beneficiaris i característiques del contractes en pràctiques i per a la formació.
5.- Es regulen les agències de col.locació, com a col.laboradors dels serveis públics d'ocupació, que permetrà millorar la recerca de feina a les persones a l'atur. També es transposa la Directiva Europea sobre l'activitat de les empreses de treball temporal, que elimina algunes de les restriccions dels sectors en els que opera (construcció i administracions públiques).
Aquesta és la situació del mercat de treball a Catalunya i al conjunt de l'Estat espanyol:
* La taxa d'atur a Catalunya és del 17,91% (19,7% en el conjunt de l'Estat), mentre a la UE és del 10,1%.
* La taxa d'atur dels joves a Catalunya és del 40,02% (40,3% en el conjunt de l'Estat), mentre que a la UE és del 20,6%.
* Hi ha més de 670.000 persones a l'atur a Catalunya (4,6 milions en el conjunt de l'Estat). Amb les taxes europees, hi hauria 370.000 persones menys a l'atur a Catalunya (més de 2 milions de persones en el conjunt de l'Estat).
* La taxa de temporalitat a Catalunya és del 16.9% (24,4% total de l'Estat).
* Els serveis Públics d'Ocupació a Catalunya realitzen la intermediació de l'1% (3% en el global de l'Estat) de les ofertes del mercat de treball. Això vol dir que la gran majoria de persones que busquen i troben feina ho fan fora del circuit públic.
* Hi ha més de 250.000 persones a Catalunya que fa més d'un any que busquen feina (1.680.000 persones en el conjunt de l'Estat).