El programa electoral que ha elaborat CiU és la guia del canvi que Catalunya reclama. Un canvi en profunditat: de projecte, d'actituds, de maneres de fer, de prioritats i d'estratègies. No només ha de ser un canvi de sigles o de polítics. L'important són els canvis profunds, de continguts, de valors, d'estils, ...
El programa de CiU és un programa realista, ajustat i conscient de la realitat que vivim, amb una greu crisi econòmica i un allunyament creixent entre politica i societat. El programa ha de ser necesàriament diferent al del 2006. Hem de prioritzar la crisi econòmica i la cohesió social com a temes urgents, i igualment, valorem com a important fer front a la qüestió de l'autogovern.
En aquest sentit, per exemple, el programa no inclou la creació d'un sol organisme nou a l'administració de la Generalitat, ja que el que cal ara és austeritat, tot el contrari del que ha vingut fent el tripartit aquests anys.
Alhora, però, és un programa ambiciós. És la veritable guia del canvi que Catalunya reclama en els terrenys econòmic, de la defensa del benestar del conjunt del pais, de la cohesió social i en la qüestió de l'autogovern. És un programa valent, de transformació del pais. Volem refer el país; sumant els esforços i les iniciatives de tota la societat. Confiem en el país i la seva gent. Catalunya té molts actius. Volem aprofitar l'empenta de la societat catalana i posar-la en valor.
La guia del canvi de CiU s'estructura en set àmbits: cohesió, atur, nació, valors, innovació, sostenibilitat i institucions, les inicials dels quals formen la frase "Canvi sí". Atur i cohesió com a prioritats més immediates que ha d'afrontar la nació catalana, juntament amb la defensa del seu autogovern i el reconeixement al món. I tot plegat, sobre la base d'uns valors i de tres premisses: innovació, molt localitzada en les polítiques econòmiques, però alhora una capacitat d'innovar aplicable a tots els àmbits: sostenibilitat; i finalment, amb una revisió a fons del funcionament de les nostres institucions per fer front al distanciament entre politica i ciutadans.
Pel que fa als valors, cal recuperar aquells que han fet possible que Catalunya continuï existint: cultura de l'esforç, inventiva, superació, creativitat, mentalitat oberta. Tots aquests valors posats en marxa valen molt més que qualsevol subvenció.
En definitiva, les quatre grans prioritats de CiU per a les properes eleccions nacionals són: lluita contra la crisi econòmica, és a dir, aixecar Catalunya; defensa de l'estat del benestar; aposta pel dret a decidir; un Govern fort (amb cohesió interna; que actui com un govern i no com tres, que tingui un projecte més que la suma de dèries partidistes,...) i amb complicitat ciutadana.
- Aposta clara per la formació i la reducció del fracàs escolar.
- Més finançament per tornar a generar ocupació: calen reformes estructurals.
- Moderació fiscal.
- Més finançament per a les empreses; l'activitat productiva i les empreses i menys morositat.
- Economia creativa: innovació, recerca, universitats, TIC.
- Al costat dels sectors productius: més diàleg i menys traves.
- Garantir la inversió en infraestructures que Catalunya necessita.
Idees força sobre la defensa de l'Estat del Benestar:
- Polítiques de sanitat: aposta per l'atenció primària, reducció llistes d'espera, potenciar el paper dels professionals de la salut dins el sistema.
- Aprofitar els actius el país: col.laboració público-privada
- Dret a escollir.
- Model català de la dependència.
- Desplegament de la Llei d'Educació de Catalunya. Lluita contra el fracàs escolar, reforçar l'autoritat del mestre i coneixement de llengües.
- Aposta real per la Formació Professional.
- Immigració: politica de drets i deures
Idees força sobre l'aposta pel dret a decidir:
- La sentència del Tribunal Constitucional ha tancat l'actual via de relació entre Catalunya i Espanya: la nostra aposta per al futur és el dret a decidir.
- Dret a decidir sense cap més límit que la democràcia i en aquelles matèries que comptin amb el suport majoritari de la societat catalana.
- L'aposta per a la propera legislatura: poder gestionar els nostres propis recursos, un tema que pot sumar un gran consens dins la societat catalana.
- Dret a gestionar les nostres infraestructures.
- Catalunya al món: reconeixement, identitat i oportunitats econòmiques.Idees força sobre un Govern fort i amb lideratge i complicitat amb la ciutadania:
- Reforma de les administracions públiques
- Austeritat
- Reduir substàncialment la despesa corrent no essencial
- Evitar duplicitats i eliminar organismes
- Reduir alts càrrecs i personal eventual i de confiança, entre un 20-25 %
- Agilitat
- Cap regulació nova que no elimini, com a mínim, una d'antiga
- Llei de morositat
- Administaració.cat
- Administració col.laboradora: empleats públics amb més formació i més incentius
- Aprimament
- No cobrir baixes, excepte serveis públics essencial
- Eliminar i/o fusionar organismes públics
- Impulsar la concertació público-privada
- Avaluació
- Avaluació interna i externa
- Garantia d'eficàcia en la prestació del servei d'interès públic
- Bastir una nova complicitat amb la ciutadania. Cal establir nous ponts entre la politicia i la societat, una nova complicitat basada, entre d'altres, en els valors del compromís, la proximitat o la participació, i sobretot en noves actituds i maneres de fer per part del món de la política.
CiU destaca que el programa electoral és el resultat d'un intens procés participatiu i de contacte amb la societat catalana.
- La base d'aquest procés ha estat el projecte Idees pel canvi, iniciat el gener de 2010, i que ha constat de 53 tallers participatius amb no militants arreu del territori; 2.716 aportacions via web de ciutadans; i 3.941 butlletes omplertes en paradetes, actes electorals i locals de CiU. El resultat d'aquests intens procés participatiu ha estat que més de 8.000 catalans ens han fet arribar les seves propostes, idees i inquietuds.
- Programa economia. Els liders de CiU han realitzat més de 3.000 visites a empreses, gremis institucions, sectors, sindicats, patronals. En definitiva, 2 anys escoltant les demandes de l'activitat productiva a tot el territori.
- Els projectes participatius vinculats a la Casa Gran del Catalanisme en el marc de la Fundació CatDem, que van desembocar amb la presentació el març passat del treball "La Catalunya plural, la Catalunya global, la Catalunya en xarxa".
- El projecte "Escoltar Catalunya": reunions de dirigents d'UDC amb grups de ciutadans per recollir propostes: 93 trobades.
- 7 DocSessions: diàlegs interactius entre el món de la politica, els experts i els ciutadans i les ciutadanes.
-Paral.lelament, la feina duta a terme pel Grup Parlamentari i per les sectorials de CDC i d'UDC ha estat fonamental a l'hora de treballar el programa.
Cal destacar que des de CiU valorem aquests anys d'oposició com una oportunitat que hem tingut per escoltarl, aprendre, conèixer millor el país, apropar-nos a la gent d'una manera diferent. També hem après que el servei al país es pot fer manant i sense manar. Per nosaltres, aquest període ha estat una escola de servir a Catalunya des de l'oposició, on som ara.