dijous, 24 de setembre del 2009

Aprovació de la moció presentada pel grup municipal de CiU per l’adhesió a la proposta de candidatura de la Fundació Vicente Ferrer per al Premi Nobel


El passat ple del 21 de setembre CiU vam presentar una moció per l'adhesió a la proposta de candidatura de la Fundació Vicente Ferrer per al Premi Nobel de la Pau.

La moció va ser aprovada por tots el grups municipals del Consistori: PSC, ICV-EUIA, ERC, C's, PP i CiU.
Des de CiU a nivell local volem presentar el nostre agraïment per l'acompanyament d'un familiar proper a Vicente Ferrer, veí de Sant Boi, que va estar present a la sala de Plens de l'Ajuntament en el moment de la presentació d'aquesta moció.
Vicente Ferrer va néixer a Barcelona el 9 d'abril de 1920. Durant la seva joventut, entra a formar part de la Companyia de Jesús amb la il·lusió de complir el seu major desig i vocació: ajudar als altres. Al 1952, arriba A Mumbai (Bombai) com a missioner jesuïta per completar la seva formació espiritual, i allí manté el seu primer contacte amb l'Índia. A partir d'aquest moment, dedicarà la resta de la seva vida a treballar per eradicar el sofriment dels més pobres d'aquest país.

Lamentablement, la seva tasca va generar suspicàcies entre els sectors dirigents, que van veure en ell una amenaça als seus interessos i aconsegueixen una ordre per expulsar-lo del país. Davant aquest fet, més de 30.000 camperols, secundats per intel·lectuals, polítics i líders religiosos, es mobilitzen en una marxa de 250km per protestar per l'ordre d'expulsió.

Al 1969, torna a la Índia i s'instal·la a Anantapur (Andhra Pradesh), un dels districtes més pobres del país, per continuar la seva lluita pels més desfavorits.
Aquest mateix any deixa la Companyia de Jesús i crea, al costat de qui serà la seva futura muller uns mesos més tard -Anne Perry- la Fundació Vicente Ferrer a Anantapur. No obstant això, durant els anys 70 persisteix el setge, aquesta vegada des de les autoritats de la regió, que veuen amb recel el treball de la Fundació, arribant fins i tot a intentar empresonar-lo.

Després de la denúncia d'abús de poder del que estava sent objecte, Ferrer aconsegueix un veredicte favorable que crea jurisprudència.

Anys més tard, al 1996, crea la Fundació Vicente Ferrer a Espanya per assegurar la continuïtat econòmica dels projectes a l'Índia. Des d'aquest moment, i fins a la seva mort el passat 19 de juny de 2009, lidera un projecte que, avui dia, continua viu gràcies a un equip de prop de 1.900 persones i al suport de més de 139.000 col·laboradors.

Vicente Ferrer, gràcies a la seva gran tasca, ha estat guardonat en diverses ocasions. Ha rebut el Premi Príncep d’Astúries per a la concòrdia l’any 1998, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2000 i la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona també el 2000. Ha estat Personatge destacat de la història del segle XX per la UNESCO l’any 2001, té la Gran Creu de l’Orde civil de la Solidaritat del Ministeri de Treball i Assumptes Socials espanyol l’any 2002 i la Gran Creu del mèrit civil atorgada pel Ministeri d’Assumptes exteriors espanyol l’any 2009. Recentment ha estat nomenat català de l’any el 2009.

En relació als antecedents exposats proposem al Ple d’aquest Ajuntament l’adopció dels següents

S'acorda:

Primer.- Instar al nostre Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per tal que doni suport a la candidatura de la Fundació Vicente Ferrer per al premi Nobel de la Pau.

Segon.- Comunicar l’adopció d’aquests acords al Parlament de Catalunya i a la Fundació Vicente Ferrer (Oficina de Barcelona: Carrer París, 71 3r, 08029 Barcelona).