Al congrés constituent d’Unió Municipal celebrat aquest cap de setmana amb el lema “finançament just: enfortim el món local”, Josep A. Duran i Lleida ha remarcat que “cal plantejar d’una vegada la necessitat d’una nova llei de finançament de les hisendes locals. És aquí on hem de resoldre els problemes.”
En la seva intervenció, Duran i Lleida, ha afirmat que “la creació de la Unió Municipal és una satisfacció per al comitè de govern perquè és l’expressió del principi de subsidiarietat d’Unió. És un naixement en el context d’una situació molt delicada per als ajuntaments a causa de la crisi, que complica més el finançament del món local. També coincideix amb una limitació dels ingressos de l’Estat als ajuntaments que recullen el pressupostos per al 2010”. I ha explicat que “aquesta assemblea també ha de servir per escalfar motors de cara a les properes eleccions municipals”.
Duran i Lleida ha remarcat que la crisi “complica la vostra tasca, perquè malgrat que en molts casos no pugueu intervenir per impedir tancaments d’empreses o la seva regulació, sou els primers sou els primers receptors de les conseqüències socials. Tot això aguditza la vostra feina perquè desequilibra els pressupostos locals. A tot això li hem de sumar una actitud de l’administració de l’Estat respecte als ajuntaments que els deixa tocats i enfonsats. D’una banda tenim el fons local d’inversió i de l’altra l’aplaçament de dos anys del deute dels ajuntaments a l’Estat. Això no són més que pedaços, pa per avui, però fam per a demà. Si alguna demanda hem de fer és que l’Estat descompti l’IVA per part dels ajuntaments, en l’execució del pla de fons d’inversió local. I la disminució en els ingressos de l’Estat per a 2010,del 18,2%, és també un problema”.
“El govern socialista deixa en caiguda lliure els ajuntaments”
Duran ha explicat que “des de CiU hem presentat una esmena als pressupostos per intentar recuperar i mantenir aquesta participació dels ajuntaments, però cal afegir que als ajuntaments de menys de 20.000 habitants això s’agreuja perquè el descens de la participació encara és molt més important.” A més, el president del Comitè de Govern ha assenyalat que “els pressupostos generals de l’Estat incrementen l’IVA i farà que els ajuntaments hagin de pagar més. Nosaltres demanem que no es pugi l’impost fins que no hi hagi una recuperació econòmica al nostre país. Malauradament, en contra del que predica el govern de Zapatero, no hem passat encara els pitjors moments de la crisi”.
Per això, ha afirmat que “el govern socialista deixa en caiguda lliure els ajuntaments. Cal plantejar d’una vegada la necessitat d’una nova llei de finançament de les hisendes locals. És aquí on hem de resoldre els problemes, ja que els ajuntaments continuen pràcticament amb la mateixa participació dels anys 70 en els ingressos de l’Estat. I mentrestant, l’Estat ha generat una sèrie de despeses que us obliga a atendre, però no us ha passat la corresponent transferència per fer-ne front. Un exemple ben clar és la llei de dependència”.
“El tripartit és insensible i invisible al món local”
Duran ha subratllat que “en el finançament dels ajuntaments, el govern de la Generalitat, del tripartit, és invisible i insensible al món local, especialment, en els pobles que hi ha més enllà del cinturó de la ciutat de Barcelona. Davant d’aquesta insensibilitat i invisibilitat, cal plantejar també que hi hagi una nova llei de finances locals. ¿No han dit que el nou sistema de finançament és tan estratosfèric, tant extraordinari per a Catalunya que ens aporta tants diners? Doncs, que el govern tripartit faci una llei de finances locals i ens demostri que la nova llei de finançament és útil per a la gent”.
I ha demanat als regidors que “procureu pagar com més aviat millor, malgrat que sabem que és difícil que ho feu puntualment quan les administracions no ho fan puntualment als ajuntaments. Hem de reclamar a la Generalitat una atenció específica: necessitem que els proveïdors i empreses que treballen per als ajuntaments cobrin puntualment, com més aviat millor, que no hi hagi morositat. I parlant de pagar puntualment, hem de parlar també d’austeritat. Us demano que quan feu els pressupostos, intenteu ser el màxim austers possibles. Són temps difícils i hem de ser conscients que hem de reduir despesa allà on es pugui, sense reduir els serveis municipals fonamentals”.
Finalment, Duran ha recordat que “abans de les eleccions municipals, venen les autonòmiques. Són eleccions que ens han de permetre tornar al govern, que ens permetin recuperar el prestigi del país però també un govern que lideri el país i que sigui més sensible i visible per al món local”. “Hem de guanyar les properes eleccions a la Generalitat de manera prou àmplia i suficient per tal de poder governar. Ho necessiten el país, la societat i els ajuntaments” ha recalcat.
“Si poden sumar, ERC deixarà l’equidistància i s’alinierà amb el PSC i el tripartit”
El dirigent d’Unió ha recordat que “la gent del carrer té ganes de canviar i la única alternativa real al tripartit és CiU. No ho és ERC. Ara que s’apropen les eleccions juguen a l’equidistància. Fa quinze dies al debat de política general ERC va votar en contra de la supressió de l’impost de successions, i ara Puigcercós diu que està disposat a negociar amb CiU una rebaixa substancial. Benvingut sigui ERC, estem disposats a negociar i tant de bo que se sumin a la nostra proposta de supressió, però hem de ser conscients que ERC juga per fer veure la seva equidistància. Si tornen a sumar després de les eleccions, ERC un cop més deixarà de banda l’equidistància i s’alinearà amb el PSC i el tripartit. Perquè no hi ha dos sense tres. Hem d’evitar és que arribi aquesta opció, hem d’evitar que sumin perquè si sumen tornarà a haver-hi tripartit”.
“Tampoc és alternativa el PSC, l’ànima del tripartit. Sovint vol fer veure que no té socis. Quan es vota socialista es vota tripartit i les opcions que després impedeixen el desenvolupament de les estructures del país. Ni tampoc ho és ICV perquè la única opció que té és tornar a reeditar el tripartit”, ha dit Duran.
“Encara hi ha un altre partit, el PP, però no és alternativa perquè no té un projecte per a Catalunya. La setmana passada va tornar a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei d’Educació: el PP allunyat de les necessitats i sensibilitats del nostre país torna a portar una llei catalana al Tribunal Constitucional”, ha afirmat.
Finalment, Duran ha recordat que “mentre tots esperem la sentència sobre l’Estatut, quan molts la critiquen malgrat que encara no la coneixem, el govern tripartit, amb un partit independentista dins, és incapaç de desenvolupar l’Estatut. Per exemple, es podria fer una llei de finances catalana pròpia i, en canvi, malgrat portar ja tres anys de vigència de l’Estatut, no s’ha fet”.
I ha demanat als assistents que a tots aquells que parlin de nacionalisme “els hi heu de dir que, sigui quin sigui l’horitzó al qual vulguin arribar, la única força política que els garanteix continuar avançant en el terreny nacional és CIU. Des que hi ha tripartit, amb un partit independentista dins que cada cap de setmana proclama referèndums sobre la independència, nacionalment el nostre país ha fet marxa enrere. Hem retrocedit”.
Marc Prat, elegit president d’Unió Municipal.
En aquest Congrés constituent, s’ha votat la nova executiva d’Unió Municipal que presidirà Marc Prat, alcalde de Ribes de Freser, i que té Emili Lehman, regidor de Tortosa, com a vicepresident.