dimecres, 8 de juliol del 2009

L'objectiu de CiU de 5.630 M€ de més amb el nou finançament, no és ni molt ni poc, simplement és el compliment de l'Estatut


L'Estatut estableix una nova cistella d'impostos. Representaria 5.630 M€ de més per Catalunya.


Tot el que sigui acceptar menys de 5.000 M€ suposa renunciar a l'Estatut.


CiU ha marcat una xifra per sobre dels 5.000 M€ des del primer dia de negociació.


L'Estatut preveu que la cistella s'ajusti per la contribució a la solidaritat, però alhora diu que aquesta s'ha de delimitar i acordar a la Comissió Mixta.


L'Estatut també preveu que la participació en el tributs estatals es faci en funció dels serveis i les competències de la Generalitat.


Com es justifica renunciar al rendiment complet de la cistella d'impostos?

ERC renuncia al que diu l'Estatut i al que proposava fa 16 mesos per adaptar-se al PSC-PSOE.

El darrer acord de finançament pactat per CiU és el de l'Estatut.

L'acord de finançament de l'any 2001 ha permès doblar els ingressos en 8 anys.

El tercer any d'aplicació es van obtenir 3.700 M€ de més, el mateix que planteja ERC per d'aquí a 3 anys.

Al març 2008: ERC proposa reduir un terç el dèficit fiscal en els propers quatre anys. Això equival a més de 5.000 M€.

Al juliol 2009: ERC rebaixa el seu objectiu fins als 3.800 M€.


L'Estatut del 2006, el darrer acord de finançament que va pactar CiU, no contemplava una xifra concreta, com correspon a una norma d'aquestes característiques, però si estableix una nova cistella d'impostos per a Catalunya: 50 % de l'IRPF, 50 % de l'IVA i 58 % dels Impostos Especials. D'acord amb els pressupostos de la Generalitat pel 2009, aquesta nova cistella representaria incrementar els recursos en 5.630 milions.

CiU denuncia que tot el que sigui inferior als 5.000 milions per al tercer any d'aplicació del nou model és rendir-se i renunciar al que ens pertoca als catalans, d'acord amb el que estableix a l'Estatut. Ara ja no és temps de negociació, ara és temps d'aplicar la llei.

CiU, des del primer moment de la negociació, ha reclamat el rendiment complet de la cistella d'impostos, el que equival a una xifra per sobre dels 5.000 milions. Així ja ho van expressar en roda de prensa al Parlament Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida el 26 de maig de 2008. És a dir, CiU no aspira a res més que al compliment de l'Estatut.

L'Estatut estableix que la cistella d'impostos es pot ajustar en funció de la contribució a la solidaritat, però per evitar que passi com fins ara que aquesta solidaritat és clarament excessiva, fixa un conjunt de regles que limiten aquesta aportació a la solidaritat. Aquestes regles s'han d'acordar al si de la Comissió Mixta. L'Estatut també fixa que els percentatges de participació als tributs estatals s'estableixen tenint en compte els serveis i les competències de la Generalitat.

En el programa electoral de les eleccions espanyoles de l'any passat, ERC proposava "reduir un terç el dèficit fiscal durant la pròxima legislatura (al 7% del PIB com a màxim)", i així ho van anar expressant per Campanya Ridao i Puigcercós. Tenint en compte que el dèficit fiscal és de 16.735 milions. segons va establir la Generalitat amb dades de l'any 2005, un terç equivaldria a una mica més de 5.000 milions.

Per contra, 16 mesos després, ERC ha rebaixat els seus plantejaments per adaptar-los als del Partit Socialista i ha fixat com a objetiu del nou finançament 3.800 milions, és a dir 1.200 milions menys que el març del 2008. Per justificar aquesta rendició, ERC argumenta que aquesta diferència es correspon a l'aportació de l'Estat en matèria d'infraestructures, quan en realitat model de finançament i disposició addicional tercera són dos conceptes diferentes i independents.

Les renúncies d'ERC també afecten la data màxima per arribar a un acord. Fa unes setmanes, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, fixava el 15 de juliol com a dia límit. Ara, ERC ja parla que potser es pot allargar fins al 8 d'agost.

CiU vol recordar que el darrer acord de finançament que ha pactat ha estat el que hi ha a l'Estatut vigent, i que va ser tancat a la Moncloa amb el PSOE el gener del 2006. Així doncs, voler comparar el futur acord amb l'acord de l'any 2001 és voler ignorar l'Estatut.