dimarts, 26 de gener del 2010

Obrir el debat sobre la immigració

La polèmica que s'ha obert al voltant de l'Ajuntament de Vic em fa pensar que cal obrir el debat sobre la immigració.
Desitjaria que aquest debat es faci obertament, amb rigurositat, respecte i des de posicions democràtiques.
Segons el meu parer no ha sigut correcte ni just el tracte de linxament que ha rebut l'Ajuntament de Vic. Aquest Ajuntament va fer una consulta a l'estat donada la contradicció que existeix entre la llei de règim local i d'estrangeria.
L'Ajuntament ha acatat l'informe de l'advocat de l'Estat respecte la consulta feta al Ministeri de l'interior. Han sigut vergonyoses les declaracions que han fet alguns partits polítics a través dels seus representants a un Ajuntament que ha demostrat sempre ser un model en aquesta matèria, segurament amb un intent desviat i descontextualitzat per no parlar obertament d'aquest tema. No reconèixer les dificultats que tenen molt ajuntaments en aquest sentit és la línia per no parlar de la complexitat real i per aprofitar l'oportunitat de posar adjectius desqualificatius a d'altres que plantegen formalment i rigurosament preguntes davant de buits legals.
El debat s'origina quan hi ha llacunes legals en la legislació. No té sentit que per exemple la llei d'estrangeria obligui els ajuntaments a denunciar les infraccions greus que remarca l'article 53 i, en canvi, no obligui a denunciar les infraccions molt greus.
Al darrer Ple Municipal de l'Ajuntament de Sant Boi , del passat 25 de gener, el grup municipal de Ciutadans-partido de la Ciudadania va presentar una moció en defensa dels drets del immigrants a l'empadronament municipal. Passo a fer constar la transcripció exacta del contingut d'aquesta moció que va arribar a Ple,
"El Ayuntamiento de Vic, en una decisión unilateral y contraviniendo lo establecido en la normativa al respecto, ha anunciado su intención de negarse a empadronar a aquellos inmigrantes que carezcan de permiso de trabajo o residencia.

Es un hecho grave el que un ayuntamiento no cumpla la ley, pero cuando afecta directamente a derechos de las personas, creemos que debemos tomar partido de manera inequívoca y hacer oir nuestra voz para valorarlas negativamente, pues iniciativas como esta pueden, además, radicalizar la sociedad catalana y originar enfrentamientos que nada tienen que ver con la realidad actual de Cataluña.

Por todo lo anterior, el Pleno del Ayuntamiento de Sant Boi de Llobregat toma el siguiente acuerdo:

S'acorda:

El Ayuntamiento de Sant Boi de Llobregat declara que todos los municipios de Cataluña debieran respetar la legalidad democràtica, y concretamente atenerse a lo que dispone la Ley de Bases de Régimen Local.

El Ayuntamiento de Sant Boi de Llobregat insta al Govern de la Generalitat a que ejerza el control sobre la adecuación al ordenamiento jurídico de los acuerdos adoptados en materia de inmigración para que no se impida la inscripción en el padrón municipal de los extranjeros que viven en su municipio.

Hacer llegar este acuerdo al Gobierno de la Generalitat, al presidente del Parlament de Catalunya, así como a los portavoces de los diferentes grupos con representación en dicha cámara. "

Davant d'aquest fet el grup municipal de CiU, que forma part de l'equip de govern de l'Ajuntament, i del què formo part va demanar -estant ja al Ple- per darrera vegada, al portaveu del grup municipal de Ciutadans que retirés la moció presentada. CiU podria entendre que el contingut presentat a la moció s'havia elaborat per part del grup municipal de Ciutadans en el procés de consulta feta per part de l'Ajuntament de Vic al Ministeri de l'interior. Però, per una altra banda, vam valorar que el seu contingut estaba desdibuixat i no s'ajustaba al sentit aclaratori de la consulta feta per part de l'Ajuntament de Vic.

Finalment, el portaveu de Ciutadans va cedir a la demanda que vam fer el grup municipal de CiU. Espero que en futures mocions que es presentin a l'Ajuntament es tracti el tema amb la rigurositat, respecte i sentit democràtic que es mereix.

Marta Pedrosa i Varela

CiU

Regidora d'UDC

Ajuntament de Sant Boi de Llob.