dimarts, 16 de febrer del 2010

Moció de suport a la consulta sobre la independència

El passat ple del 15 de febrer ERC va presentar una moció de suport a la consulta sobre la independència que es farà a Sant Boi organitzat per la plataforma Sant Boi decideix.

El redactat presentat a ple va ser el següent,


"El passat dia 13 de setembre els ciutadans d’Arenys de Munt (Maresme) van poder participar en una consulta popular sobre la independència, fet que es produïa per primera vegada en un municipi català. Més tard, el 13 de desembre 167 municipis més van organitzar simultàniament la Consulta sobre la Independència.

La consulta es va celebrar en un clima festiu i sense cap tipus d’incidència, demostrant així el grau de maduresa de la societat catalana i que la ciutadania del nostre país té assumit el dret a decidir, alhora que el seu exercici no ha de comportar cap de tipus de conflictivitat social.

Vist doncs que aquestes experiències han estat reeixides bàsicament per dos factors molt importants, primer, la implicació de les entitats cíviques i socials, i segon la complicitat i unitat de la majoria de les forces polítiques, pensem que cal continuar aquest procés de consultes populars en més municipis catalans.

Malgrat que els governs locals no podem convocar consultes populars sobre matèries que sobrepassin l’àmbit de les competències municipals, és evident que no podem restar sense actuar davant de temes que són d’interès general de la població, igualment com hem fet els ajuntaments durant molts anys en moltes matèries que no eren de competència municipal.

Finalment, cal tenir en compte que el 14 de gener es va constituir oficialment la Coordinadora Sant Boi Decideix!, que agrupa diverses persones i entitats, amb l’objectiu d’organitzar una consulta sobre la independència a la nostra ciutat.

S'acorda:

Atès tot allò exposat anteriorment, el ple de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, acorda el següent:

Primer.- Felicitar tots els municipis i els seus ciutadans que han organitzat la Consulta sobre la Independència per la demostració de civisme i democràcia participativa que han dut a terme, convertint la consulta popular en una festa, i demostrant que exercir el dret a decidir és possible.

Segon.- Donar suport a la iniciativa que ha sorgit des de la societat civil de la nostra ciutat, agrupada sota el nom de Sant Boi Decideix!, per a la celebració de la consulta popular sobre la independència.

Tercer.- Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra, a la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència i a l’entitat Decidim.cat "

Va ser bastant curiós el resultat sobre la consulta: ERC i CiU van donar el nostre suport a la moció; PSC, C's i PP van votar en contra, i ICV-EUiA es van abstenir.

Com a democrata considero que recolçar donant el nostre suport a una consulta sobre la independència, com podriem recolçar donant el nostre suport a una altra consulta, és un dret que a un estat democràtic té la societat civil.

Que CiU estigui a favor d'una consulta independentista no vol dir que fent de la independència el nostre projecte polític.

Per una altra banda, no acabo d'entendre els que han dit no a la consulta. Per mi, el dir no a recolçar una consulta independentista vol dir que es té por a conèixer que vol la població sobre aquest tema, i obstaculitzar un dret. La consulta la vol liderar una plataforma: Sant Boi decideix que està formada per ciutadans i ciutadanes, associacions, comerciants,... de Sant Boi de Llobregat.

La consulta es realitzarà sense el recolçament del govern municipal.
Segurament entre els votants hi haurà el sector tradicional de l'independentisme, però la realitat de fons es que no és només la independència la que a la millor animi a la població de Sant Boi anar a votar. A la millor es que es manifesta és un sentiment d'insatisfacció per la situació de crisi actual, el que es fa des d'Espanya envers Catalunya, i el que es fa des de Catalunya mateix.

A la millor el partit majoritari que governa a l'Ajuntament té por a conèixer uns possibles resultats que demostrin que cal un govern que actuiï en clau nacional i que sigui capaç de defensar els interessos de Catalunya davant l'estat.

El que no hagi anat a aquest ple no vol dir que hagi fet campana o no vulgui donar la cara en aquestes qüestions, sinó que be donat perquè estava al Ple Comarcal del Baix Llobregat que es celebrava el mateix dia.