dilluns, 31 de maig del 2010

CiU fa propostes per millorar el finançament de les hisendes locals


Les empreses i les administracions espanyoles paguen en més del doble de dies que la mitjana europea. Aquesta situació de demora, especialment a les administracions, està posant en perill la viabilitat de moltes empreses que, en no cobrar, no poden fer front als seus pagaments, ja sigui de les nòmines o de proveïdors, cosa que provoca una cadena molt perjudicial per al teixit empresarial.

Per impulsar un veritable finançament de les hisendes locals CiU ha aconseguit amb l’aprovació de la Llei de Morositat, que el govern pugui destinar el 60% dels 5.000 milions d’euros dels Fons d’Ajuda als Ajuntaments. Això suposaria un total de 3.000 milions per que entre altres objectius, les corporacions locals paguen els seus deutes pendents.
Aquesta llei té una rellevància per al teixit industrial i econòmic del país, per a les pimes, així com per a les microempreses i autònoms, perquè permetrà que siguin més competitius.
Amb l’aprovació d’aquesta llei es redueixen els terminis de pagament de deutes pendents de forma progressiva. En concret, les administracions públiques que paguen actualment a 154 dies vista, ho hauran de fer a 55 aquest any, 50 l’any vinent, 40 el 2012 i el 2013 a 30. En el cas de les empreses privades i exceptuant el sector alimentari, que hauran de pagar a 30 dies, el periode transitori arrencarà amb 85 dies aquest any, 75 el 2012 i 60 el 2013.
A més, la llei estableix a proposta de CiU que el termini de pagament del deute a un proveïdor començarà a comptar després de la data de recepció de les mercaderies o prestació dels serveis, i no per tant des que es rep la factura. Ara bé, la llei té un punt feble: els terminis són dificilment assolibles per als ajuntaments. Per CiU, cal que el govern espanyol prengui “mesures urgents” per a millorar la situació financera dels ajuntaments. Amb l’aplicació de les mesures proposades recentment el Govern no podrà cumplir amb els ajuntaments per ajudar-los a millorar la seva situació financera.

Marta Pedrosa Varela
Regidora de CiU
Ajuntament de Sant Boi de Llobregat