dilluns, 24 d’agost del 2009

CiU a favor de la supressió de l’impost de successions a Catalunya

Si CiU tornarà a governar una de les primeres coses que faria seria suprimir l’impost sobre successions, segons les declaracions fetes per Josep Sánchez Llibre, Diputat al Congrés per Unió Democràtica de Catalunya i mà dreta de J. A. Duran Lleida, a La Vanguardia el passat 8 d’agost.
Aquest és un impost cedit a les comunitats autònomes, i això fa que algunes l’hagin suprimit i d’altres no. El govern tripartit és dels que no ha suprimit aquest impost, però més enllà que CiU ho hagi demanat com a grup parlamentari al Parlament de Catalunya, també ho ha fet a nivell d’Estat. Si l’impost se suprimís a nivell estatal, s’acabarien les desigualtats entre els ciutadans que viuen en una o altra comunitat autònoma, se suprimiria als catalans també, i a més la Generalitat es veuria compensada per l’Estat pels diners que deixaria de recaptar per la seva supressió.

Al mes d’abril J.A. Duran i Lleida va presentar al Congrés dels Diputats una proposició de llei de supressió de l’impost de successions i donacions a familiars directes. L’actual gravamen castiga especialment a les families de rendes mitjanes i desincentiva l’estalvi. A més, per les rendes o béns ja han pagat tota la vida els causants o donants, i després ho han de tornar a fer els hereus o receptors i es penalitza als que han estalviat en lloc de gastar. Si això era necessari fer-ho des de fa temps ara encara cal fer-ho més per la crisi actual.

El que no es pot negar és que a Catalunya les tarifes d’aquest impost són força més elevades que en altres comunitats. És inaceptable que l’impost de successions es converteixi, com és en l’actualitat, en un autèntic maldecap per a les famílies que, simultàniament, perden un familiar i es veuen obligats a fer front a una fortíssima despesa econòmica.

Existeix una discriminació clara per lloc de residència. Al País Basc i Navarra -amb un règim fiscal diferent- ni tan sols existeix aquest impost i a la majoria de comunitats autònomes de règim general s’apliquen reduccions d’un 99% sobre l’import fiscal a tributar. Segons aquests paràmetres, per una herència de 100.000 € en efectiu que passa de pares a fills, a Catalunya, s’han de pagar 9.688 €, mentre que al País Valencià i a Madrid la tarifa és de 103 €, i al País Basc no es paga res.


Marta Pedrosa i Varela
Regidora d'UDC
CiU
Ajuntament de Sant Boi de Llobregat