dijous, 27 d’agost del 2009

La prevenció és la millor opció

Durant aquest estiu no han parat de sortir noticies als mitjans de comunicació al voltant de la grip A.
Tothom que hem patit una grip sabem que és una infecció aguda de les vies respiratòries causada per un virus que es forma a l'ambient, ja sigui per les corrents d'aire o per altres persones que tenen el virus i el poden contagiar. Però, mai s'havia vist com ara als mitjans de comunicació les conseqüències d'una grip.

Considero que la millora manera de fer front a un problema sigui la grip o d'altres és el posar a disposició de la població d'una bona informació sobre el tema, i no fer alarmisme i/o fer-ne informació excesiva.

Normalment el virus de la grip es desenvolupa durant la tardor. N' hi ha tres tipus de grip segons el tipus de virus d'influència: A, B i C.

La grip pel nou virus A(H1N1) és una malaltia respiratòria contagiosa que conté elements d'un virus trobat als porcs, a les aus i als humans. Aquesta grip s'està transmetent de persona a persona en diversos països. La grip pel nou virus A(H1N1) és diferent de la grip comuna perquè està causada per un nou virus de la grip que apareix en humans.

La transmissió de la grip pel nou virus A(H1N1) es produeix de la mateixa manera que la grip comuna, principalment de persona a persona, quan una persona que té el virus de la grip, tus o esternuda. A vegades, les persones poden contagiar-se en tocar un objecte que té el virus i després emportar-se les mans a la boca o el nas, sense haver-se-les netejat prèviament.
En cap cas es transmet per via digestiva, per tant no hi ha problemes en el consum de carn de porc.
Els símptomes són: febre alta (igual o superior 38ºC), malestar general, manca de gana i tos. També pot haver-hi augment de la secreció nasal, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrea.

El llistat de malalties per les que s'aconsella la vacuna de la grip A figuren les cardiovasculars (exclosa la hipertensió), les respiratòries, l'obesitat mòrbida, algunes diabetis i malalties de càncer tractats amb quimioteràpia. Entre les respiratòries s'inclouen la displasia bronco-pulmonar, la fibrosi quística i l'asma moderada-greu persistent.

El Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut de la Generalitat ens informen que la prevenció és la millor mesura per fer front a la grip, i recomana seguir una sèrie de recomanacions de higiène per evitar la propagació dels gèrmens,

- Rentar-se les mans amb freqüència.
- Tapar-se la boca i el nas amb un mucador de paper a l'esternudar o tossir, i just després llençar el mucador usat a la paperera.
- Netejar més freqüentment les superfícies dels mobles i poms de les portes, objectes,... amb els productes de neteja habituals i ventilar més sovint obrint les finestres.
- Si està malalt, evitar contagiar a altres persones seguint els consells dels professionals sanitaris.
- Evitar els petons i contacte més proper així com compartir gots, coberts i altres objectes que hagin pogut estar en contacte amb la saliva o secrecions.

Per a més informació podeu anar,


http://www.msc.es/

En tot cas s'han de seguir els consells per prevenir però mai alarmar!