dijous, 1 d’octubre del 2009

La taxa d'atur registrat a Sant Boi augmenta una dècima durant el mes de setembre

Malgrat les dades molt negatives d’atur registrat a Catalunya i a l’estat espanyol durant el mes de setembre, a Sant Boi l’increment durant aquest mes ha estat molt moderat i ha fet augmentar la taxa en només 0,1 punts. En relació a un any abans, la taxa d’atur és 5 punts més elevada.

L’increment de la taxa d’atur durant el mes de setembre ha afectat especialment la població més jove, menor de 30 anys, passant del 14,9% del mes d’agost al 15,3% en finalitzar el mes de setembre. També ha perjudicat els homes, que han augmentat la seva taxa d’atur en dues dècimes, mentre que entre les dones l’atur registrat baixa una dècima i es situa al 16,5% de la població activa.

Respecte del mes de setembre de 2008, el nombre d’aturats ha augmentat gairebé el 50%, amb especial incidència sobre la població activa masculina.

El nombre d’aturats en finalitzar el mes de setembre és un 48,7% major quebdotze mesos abans, i ha afectat amb més intensitat els homes que no pas les dones: mentre el nombre d’homes aturats ha augmentat un 64,3%, el nombre de dones aturades ha crescut un 34,7%. La població jove aturada és un 43,7% més gran que fa un any.

Per sectors, excepte l’agrícola i ramader –que té gairebé una nul·la incidència sobre les xifres globals– tots han incrementat el nombre d’aturats registrats, el que menys la indústria (41% d’aturats més), al voltant de la mitjana els serveis (increment del 51,4%) i el que més la construcció, amb un 70% més d’aturats ara que fa un any.

El nombre d’aturats gairebé no augmenta durant el mes de setembre i es situa en un total de 6.733 persones, un 0,3% més que en finalitzar l’agost.

Durant el mes de setembre el nombre d’aturats va incrementar-se en 21 persones, un 0,3% més que al mes anterior. Malgrat això, l’atur entre les dones va reduir-se de 24 persones (un 0,7% menys) i el lleuger increment cal imputar-lo en exclussiva a homes joves. Entre la població de 16 a 29 anys el nombre d’aturats ha crescut en un 2,8%.

L’atur creix a la indústria (1,9%) i a la construcció (0,3%), però baixa als serveis (-0,6%). En qualsevol cas tant els increments del nombre d’aturats com els descensos són molt moderats a tots els sectors, de manera que el resultat global és l’increment en 21 persones, un 0,3% respecte del mes d’agost.

Durant el mes de setembre la taxa d’atur a Sant Boi es va incrementar 0,1 punts, la mateixa proporció que al Baix Llobregat en el seu conjunt, xifra que és per sota de l’increment registrat al conjunt de comarques de Barcelona (+0,2) o al conjunt de Catalunya (+0,3).

Respecte dels municipis del nostre voltant, Sant Boi i Viladecans són els que veuen augmentar la seva taxa d’atur en menor mesura, una dècima. A Gavà la taxa es va incrementar en dues dècimes, mentre que a Cornellà (+0,3) i a El Prat (+0,5) va tenir pitjor comportament.