dilluns, 9 de novembre del 2009

78 anys de compromis d'Unió Democràtica de Catalunya


Unió Democràtica de Catalunya va commemorar el passat 7 de novembre el seu naixement a Santa Margarida i el Monjos.

Un grup de militants i militantes, simpatitzants de Sant Boi va assistir per celebrar tots plegats el 78 anys del seu naixement. Com a regidora de Sant Boi vaig tenir el plaer d'estar present en aquesta entranyable commemoració.

Fa 78 anys un grup de persones va decidir fundar Unió Democràtica de Catalunya. Creien en els valors cristians i humanistes que han servit per a la construcció i per al desenvolupament d’Occident. Creien que el treball, l’esforç, la família, la llibertat, la disciplina, el respecte, la democràcia, el diàleg, la centralitat, el sentit comú..., eren valors essencials i necessaris per a la construcció de la societat. Creien també que calia fer-ho des de el catalanisme polític, des de la voluntat d’aixecar Catalunya com a nació.

Josep A. Duran i Lleida ha recalcat la importància del diàleg en la política. Ha assenyalat que “no hem de destruir l’enemic”, ha reclamat la necessitat de reformar urgentment la llei electoral i d’obrir les llistes electorals i ha subratllat que “la millor aportació que es pot fer en aquests moments és un pacte d’Estat contra la crisi”

El president del comitè de govern d’Unió, Josep A. Duran, ha demanat avui a totes les forces polítiques “una certa serenor davant el moment que vivim. La serenor és fonamental per afrontar amb rigor els reptes que tenim plantejats com a partits polítics d’una banda i com a societat en el seu conjunt”. En una roda de premsa prèvia, Duran ha dit que “l’objectiu dels partits és retrobar-nos amb la societat. Tenim una gran responsabilitat els partits, però hi ha altres sectors que hi han d’ajudar. Amb grans proclames de regeneracionisme i grans paraules no solucionarem el problema de la societat, sinó que cal corregir els defectes del nostre sistema polític”.

Duran ha assegurat que “avui dia no hi ha més corrupció que fa un any. La desafecció de la ciutadania respecte a la política i la manca de retrobament de la ciutadania amb la política no és d’ara. No ve del cas Millet, ni del cas Pretòria, ni Gürtel” tot i que aquests casos influeixen “en aquest distanciament”. Duran ha explicat que cal diferenciar els diferents casos: “al cas Millet hi ha hagut confessió de responsabilitat i de culpabilitat. Part dels fons que han estat mal utilitzats provenien d’institucions públiques. Hi ha hagut manca de control de les administracions. Cal corregir i revisar el protocol de control de les administracions públiques a les entitats que reben diners seus. Ara, de cap manera un cas aïllat ens ha de fer dubtar de totes les fundacions del país. Fan una gran aportació al conjunt de la societat de manera altruista”. Pel que fa al cas Pretòria, Duran ha dit que “he de respectar la presumpció d’innocència i fins i tot la condició d’imputat no comporta la condició de culpable”. Duran ha subratllat que “ni el cas Millet, ni el cas Pretòria, ni el que se sap del cas Gürtel tenen res a veure amb el sistema de finançament dels partits ”.

Duran s’ha referit a la declaració institucional d’Ernest Benach, president del Parlament, sobre una nova llei de finançament de partits polítics i ha recordat que “fa dos anys que la vam fer i per tant ja es van corregir els problemes que hi havia. Ja no són possibles les donacions anònimes als partits. No es pot fer una llei cada tres anys”. Ha fet una crida a la “responsabilitat dels partits polítics. Que recordin que fa dos anys que vam reformar la llei i que siguin prudents a l’hora d’utilitzar les paraules. Allà on hi ha el ser humà hi ha i hi haurà corrupció, no és un fet únic de Catalunya. El més important és que la democràcia tingui mecanismes per denunciar-la i per corregir-la.